STUCADOOR GIGANT

Betaalbaar en betrouwbaar

Plafond stucen

Een plafond glad maken

Redenen om uw plafond te laten stucen

Een plafond stucen is een taak die voor u uitgevoerd kan worden door een stucadoor. Het belang van een plafond voor de algehele uitstraling van uw woning moet niet onderschat worden. Als deze er verouderd uitziet, of vol beschadigingen zit, ziet de rest van uw woning er ineens minder goed uit. Hoe goed het interieur er verder ook uitziet. Alleen om uiterlijke redenen kan het de moeite waard zijn om uw plafond opnieuw te laten stucen.

Maar er kunnen nog veel meer redenen zijn waarom u uw plafond wilt laten stucen. Deze zetten we hieronder voor u op een rijtje. Maar eerst gaan we in op wat het stucen van uw plafond precies inhoudt en welke voordelen hiermee gepaard gaan. Ook zullen we u tonen op welke manier u uw plafond kunt laten stucen en welke kosten hier gemiddeld mee gepaard gaan. Ook laten we u zien of u dit zelf kun laten uitvoeren en of dit een goed idee is. Immers kunt u ook gewoon een professionele stucadoor inhuren voor een scherpe prijs.

Plafond stucen: wat kunnen uw redenen zijn?

In de loop der jaren kunnen er (kleine) beschadigingen ontstaan in een plafond. Zo kunnen er om diverse redenen deukjes, breuken, scheuren of andere soorten beschadigingen ontstaan. Daarnaast zijn er diverse soorten oneffenheden die zich kunnen vormen, bijvoorbeeld vlekken of vochtplekken. Hierdoor wordt de kwaliteit van uw plafond minder en kan deze minder goed bescherming bieden.

Bovendien wil het oog ook wat, en ziet het er simpelweg niet goed uit wanneer een plafond vol beschadigingen en oneffenheden zit. Dit heeft zijn weerslag op de rest van het interieur. Immers dient dit één geheel te vormen. Als alles er goed uit ziet maar het plafond niet, ziet de rest van het interieur er ook meteen een slag minder uit. Een nieuw, glad, strak en egaal plafond laat uw gehele interieur stralen als nooit tevoren. Uw huis ziet er zo goed als nieuw uit.

Bovenstaande redenen hebben vooral van doen met woningen die al meerdere jaren hetzelfde plafond hebben. In de loop de jaren ontstaan er nu eenmaal beschadigingen en dergelijken, daar ontkomt niemand aan. Echter is het ook mogelijk dat u in een nieuwbouw woning trekt en blijkt dat het stucwerk niet naar behoren is uitgevoerd. De afwerking is niet mooi en u ziet bijvoorbeeld nog lelijke naden. Ook in dat geval kunt u er voor kiezen om uw plafond te laten stucen. Wat uw reden ook is, in alle gevallen heeft u de keuze uit meerdere opties. Deze worden voor u hieronder in meer detail besproken.

Stucadoor aan het werk
Stucwerk

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Een voordelige en professionele stucadoor nodig? Stucadoor Gigant helpt u verder!

Plafond stucen: wat is dit precies?

Waarom uw plafond glad laten maken?

Wanneer u uw plafond laat stucen, wordt deze voorzien van een nieuwe afwerklaag. Zo ziet uw plafond er weer zo goed als nieuw uit. De afwerking ziet er niet alleen goed uit, maar het is tevens een gladde laag die uw plafond weer tot zijn recht laat komen. Een professionele stucadoor kan dit voor u uitvoeren. Op dit gebied heeft u meerdere mogelijkheden, waar u hieronder meer over kunt lezen. Bovendien zijn er vele redenen om te kiezen voor het laten stucen van uw plafond.

Zelf plafond stucen: een goed idee?

Als u wilt besparen op de kosten van het inhuren van een stucadoor, kunt u er voor kiezen om zelf u plafond te stucen. Of dit een goed idee is, zal de praktijk u leren. Wel is het zo dat we van menig ervaren doe-het-zelver hebben gehoord dat dit voor hen een lastige klus was. Bovendien bent u verder van huis als er iets fout gaat. Dit levert u meer kosten en moeite op dan wanneer u een professionele stucadoor had ingeschakeld. Daarom wordt in de norm altijd aangeraden om een vakman in te huren in plaats van dit zelf uit te voeren.

Stucadoor

U plafond laten stucen door een professioneel bedrijf

Prachtig strak stucwerk door een erkende stucadoor!

In de introductie werd al getoond dat het uiterlijk van uw plafond veel invloed heeft op de algehele samenhang van uw gehele interieur. Een plafond dat er verouderd of slecht uitziet, bijvoorbeeld omdat het vol zit met beschadigingen, zorgt er voor dat uw gehele interieur er minder goed uitziet. Een nieuwe, fraaie afwerking geeft uw plafond weer een nieuw elan en voorziet uw gehele interieur van een upgrade. Het geheel ziet er weer op zijn best uit.

Daarnaast kan het zijn dat u niet per se kiest voor het laten stucen van uw plafond om uiterlijke redenen, maar omdat u de beschadigingen wilt verhelpen. Deze hebben immers een negatieve impact op de algehele staat van uw plafond. Barsten, scheuren, deuken, vlekken of andere beschadigingen en oneffenheden: middels het laten stucen van uw plafond kunnen deze problemen verholpen worden. U kunt genieten voor een gladde afwerking en een plafond zonder beschadigingen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat uw huis of appartement nog relatief nieuw is, maar dat deze op plafond voorzien is van stucwerk die er niet goed uitziet of niet goed is afgemaakt. Zo is het mogelijk dat er nog naden zichtbaar zijn, wat de algehele look ruïneert. Vooral wanneer spackgespoten plafonds slecht zijn afgewerkt, komt dit probleem vaak voor. Schakel daarom de hulp in van een echte professional zoals wij, zodat dergelijke problemen voorkomen worden.

Wanneer u uw plafond heeft laten stucen (vooral wanneer u dit laat uitvoeren door een ervaren vakman), zult u versteld staan van het nieuwe uiterlijk van je plafond. Deze ziet er gladder en strakker uit dan ooit, zonder beschadigingen en dergelijken. Zo goed als nieuw. De hele ruimte ziet er beter uit. Dat is de positieve invloed die een goed gestuuct plafond kan hebben op een kamer.

Bovendien bent u nu af van alle beschadigingen en oneffenheden die aanwezig waren in het plafond. Barsten, deuken, scheuren, vlekken, een vale kleur en ga zo maar door. Daar wordt niemand vrolijk van. De nieuwe laag ziet er niet alleen geheel egaal en effen uit, maar deze laag biedt tevens bescherming en ondersteuning aan uw plafond. Ook dit kan een reden zijn om stucwerk te  laten plaatsen.

Tot slot is een bijkomend voordeel van stucwerk op uw plafond dat u de keuze hebt uit meerdere soorten stucwerk. Of u nu gaat voor strak stucwerk zonder opsmuk of stucwerk dat voorzien is van ornamenten en dergelijken, de keuze is geheel aan u. Hieronder kunt u meer lezen over de diensten die een stucadoor aan u kan leveren.

Op welke manieren kan ik een plafond laten stucen?

Verscheidene stucwerk opties om uw plafond weer te laten egaliseren

Er zijn verschillende soorten stucwerk waar u voor kunt kiezen wanneer u besluit om uw plafond te laten stucen. Ten eerste is er de goedkoopste variant: spackspuitwerk. Inclusief materiaal levert deze methode u de laagste prijs per vierkante meter. Deze prijs kan zo laag blijven omdat spackspuitwerk geen handwerk is, maar machinaal wordt uitgevoerd. Het resultaat is minder dan bij andere soorten stucwerk, maar een goede stucadoor kan spackspuitwerk er desalniettemin prima uit laten zien.

Daarnaast kan er gekozen worden voor het standaard pleisterwerk voor een plafond. Dit stucwerk wordt veelal geplaatst als preparatie voor verdere afwerking, bijvoorbeeld middels het behangen of het schilderen van het plafond. Afhankelijk waar het plafond op voorbereid wordt, zullen de prijzen hoger of lager uitvallen. Het sausklaar maken van het plafond kost veelal het meest, maar is desalniettemin een vaak gekozen optie. Het doel hierbij is om een glad en strak plafond af te leveren, voorzien van een mooie en beschermende afwerklaag.

Normaal stucwerk wordt zonder opsmuk geleverd. Je krijgt een mooi egaal en glad plafond. Echter is het ook mogelijk om het plafond van decoraties en ornamenten te voorzien middels sierpleisterwerk. Hierbij heeft u vele mogelijkheden, van een mooie kleur (zodat schilderen niet meer nodig is) tot aan complexe decoraties. De keuze is groots, maar de prijs zal natuurlijk wel hoger uitvallen hoe complexer de decoraties of ornamenten zullen zijn. U heeft de keuze uit diverse soorten sierpleisterwerk: spachtelputz, rustiekputz en granol zijn hier de meest bekende voorbeelden van.

Daarnaast kan er gekozen worden voor schuurwerk. De meest uitgebreide vorm van schuurwerk is de duurste variant stucwerk, maar er zijn ook goedkopere varianten waar u voor kunt kiezen. Hierbij wordt een licht korrelige gipsmortel op het plafond aangebracht, wat u een opvallend en mooi patroon oplevert. Bovendien heeft de inval van het licht invloed op het uiterlijk van het plafond. Zo lijkt het iedere keer weer of uw plafond er anders uitziet. En dat geeft net dat beetje extra variatie.

Verscheidene soorten stucwerk

 

Spackspuitwerk

Het werd al eerder vermeld, maar met een gemiddelde prijs per vierkante meter tussen de 5 en 11 euro is spackspuitwerk de goedkoopste optie van allemaal. Vergeleken met de andere stuc methodes levert dit dan ook het ‘simpelste’ resultaat op. Desalniettemin kan een ervaren professional spackspuitwerk er goed uit laten zien. Het is een recht toe recht aan methode. U krijgt een prima afwerklaag die doet wat u er van verwacht.

Hoe kan het dat spackspuitwerk zo veel goedkoper is in vergelijking met de andere soorten stucwerk? De uitleg is vrij logisch. Spackspuitwerk wordt namelijk niet met de hand geplaatst, maar aan de hand van een spuit machine. Doordat deze taak machinaal wordt uitgevoerd, kost dit een stuk minder tijd en moeite. Dit houdt dus ook in dat u minder geld kwijt bent aan de loonkosten per uur. De lage kosten maken spackspuitwerk voor velen dan ook een interessante optie.

Spackspuitwerk vereist een ondergrond die van zichzelf al vlak genoeg is. Kleine oneffenheden kunnen weggewerkt worden door de eerste laag, maar grote beschadigingen of ongelijkheid vereisten eerst aanpassingen aan de ondergrond. Hierna volgt de tweede laag, die een korrelige textuur heeft. Deze ziet er goed uit.

Een ander bijkomend voordeel van spackspuitwerk is dat het erg gemakkelijk is om zowel uw plafond als uw muren tegelijk te voorzien van een nieuwe afwerklaag. Deze werkzaamheden kunnen eenvoudig tegelijk uitgevoerd worden. Bovendien kan spackspuitwerk in kleur gespoten worden, zodat u niet meer achteraf nog hoeft te schilderen.

Standaard pleisterwerk

Het stucwerk dat u binnen de meeste woning ziet is standaard pleisterwerk. Hierbij wordt het plafond zo glad en strak mogelijk gemaakt totdat deze helemaal egaal en vlak is. Vervolgens wordt een afwerklaag aangebracht die er niet alleen goed uit ziet, maar ook beschermend en verstevigend werkt. Alle beschadigingen en oneffenheden worden weg gewerkt.

De prijs hangt af van wat u daarna met het plafond wilt doen. U heeft twee opties: u maakt het plafond klaar om behangen te worden, of u maakt het plafond klaar om beschilderd te worden. Deze tweede optie is het duurst, omdat het hierbij van belang is dat het plafond perfect glad en vlak is. Voor behangen is het niet erg als het plafond nog wat ruw is. Gemiddeld ligt de prijs tussen de 12 en 23 euro, afhankelijk dus van welke optie u kiest.

Sierpleisterwerk

Als u een meer sierlijk uiterlijk voor uw pleisterwerk prefereert, kiest u voor sierpleisterwerk. Eigenlijk is sierpleister een verzamelnaam, want verschillende soorten stucwerk kunnen onder deze noemer vallen. Goede voorbeelden van bekende sierpleisters zijn granol en rustiekputz. Maar misschien nog wel het bekendste voorbeeld van sierpleister is spachtelputz.

Spachtelputz is een mix van marmerkorrels en lijn (80% en 20%) die uw wanden en plafonds van een uiterlijk vol klasse voorzien. De dikte van de afwerklaag kan variëren, maar ook de dikte van de korrel kan variëren qua grootte: extra fijn, fijn en middel. Bovendien heeft u de keuze uit verscheidene kleuren om de spachtelputz in aan te brengen. Dat scheelt weer een hoop schilderwerk achteraf. Door de hoge kwaliteit van het materiaal kan het ook gebruikt worden voor gevels.

Ornamenten en decoraties

Om uw pleisterwerk van nog meer klasse en uitstraling te voorzien, kunt u kiezen voor ornamenten en decoraties. Hierbij heeft u zelf invloed over het design dat u op het pleisterwerk wilt laten plaatsen. Het zal u niet verbazen dat dit een duurder prijskaartje oplevert. Ook zal de prijs afhangen van het feit of er een sjabloon gebruikt kan worden of niet. Als er geen sjabloon gebruikt kan worden, moet de stucadoor vrije stuc uitvoeren. Met de hand wordt de complexe decoratie vervaardigd. Het einderesultaat mag er dan ook zijn.

Schuurwerk

Tot slot kunt u kiezen voor schuurwerk. Schuurwerk staat bekend om het karakteristieke uiterlijk dat het aan uw plafonds geeft. De licht korrelige gipsmortel wordt op zo’n manier geplaatst dat er een uniek patroon ontstaat. Bovendien kan het uiterlijk hierdoor variëren, afhankelijk van hoe het licht uw woning binnen valt. Dit is meteen de afwerking, dus schilderen na schuurwerk hoeft niet meer.

De gemiddelde kosten van een plafond laten stucen

Wat kost het laten stucwerk van een plafond nou eigenlijk?

Natuurlijk zal de prijs voor u afhangen van het soort stucwerk dat u laat plaatsen en voor welke stucadoor u kiest. Desalniettemin is het mogelijk om de gemiddelde kosten van het laten stucen van een plafond weer te geven. Let hierbij dus wel op dat dit een indicatie is en dat uw kosten hoger dan wel lager kunnen uitvallen. Maar dankzij deze gemiddelde kosten weet u wel ongeveer wat u kunt verwachten van een professionele stucadoor.

Zoals eerder al werd gemeld, is spackspuitwerk de goedkoopste variant. Door het gebruik van de spuitmachine kan er veel tijd bespaard worden. Daarom ligt de gemiddelde prijs van spackspuitwerk tussen de 5 en 11 euro per vierkante meter. Het materiaal zit hierbij inbegrepen, net als de kosten van het loon en de Btw. Dit geldt ook voor de prijzen die bij de andere soorten stucwerk vermeld worden.

De prijzen van standaard pleisterwerk (oftewel een glad plafond) kunnen variëren, afhankelijk van waar het plafond op voorbereid moet worden. Als een plafond behangen moet worden, liggen de prijzen gemiddeld tussen de 12 en 18 euro. Wanneer een plafond sausklaar gemaakt moet worden, komen de kosten al snel uit tussen de 13 en 23 euro. In dat geval is uw plafond glad en klaar voor de afwerking van uw keuze.

De prijzen van sierpleisterwerk kunnen enorm variëren per stucadoor. Er zijn stucadoors bij wie u sierpleisterwerk kunt laten plaatsen voor 15 euro per vierkante meter, maar wees ook niet verbaasd als er prijzen van rond de 23 euro per vierkante meter gevraagd worden. Bovendien hangt ook een hoop af van de complexiteit van de designs die u voor ogen heeft. Hoe complexer de ornamenten, hoe hoger de prijs. Wees van 25 euro per vierkante meter dan ook niet verbaasd.

Tot slot is er de duurste variant: schuurwerk. De gemiddelde kosten per vierkante meter van schuurwerk liggen al snel tussen de 18 en 26 euro. Natuurlijk wilt u de mooiste afwerking voor uw woning, maar u heeft ook een budget om in de gaten te houden. Probeer daarom het beste van beide werelden te vinden: een mooie afwerking voor een scherpe prijs. Er zijn genoeg goede stucadoors te vinden die u kwaliteit kunnen leveren voor een goede prijs.

Onze diensten

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@stucadoorgigant.nl