STUCADOOR GIGANT

Betaalbaar en betrouwbaar

Ornamenten

Ornamenten plafond

Waarom ornamenten niet mogen ontbreken

Als u uw pleisterwerk echt speciaal wilt maken, mogen ornamenten niet ontbreken. Uw plafond heeft namelijk een grote invloed op de algehele look van een ruimte binnen uw woning. Hoe sierlijker u deze maakt, hoe beter de rest tot zijn recht komt. Bovendien zijn er veel designs mogelijk op dit vlak, waardoor de mogelijkheden bijna eindeloos zijn. Zeker wanneer u kiest voor de diensten van een stucadoor die hier goed mee om kan gaan.

Hieronder wordt dieper ingegaan op wat ornamenten zijn en hoe deze tot stand komen. Ook laten we u zien wat de gemiddelde kosten zijn die gepaard gaan met het plaatsen van ornamenten. Ornamenten toevoegen aan uw stucwerk is één van de prijzigste opties op de markt. Op dit gebied wilt u niet inboeten op kwaliteit, maar desalniettemin is het fijn om een scherpe prijs te vinden. Wij laten u zien hoe u hierbij te werk kunt gaan.

Stucadoor
Stucwerk

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Een voordelige en professionele stucadoor nodig? Stucadoor Gigant helpt u verder!

Wat zijn ornamenten precies?

Alle ornamenten op een rijtje

Alhoewel ornamenten voornamelijk geassocieerd worden met oudere woningen, is het prima mogelijk om deze ook in nieuwere woningen te laten plaatsen. Dit zijn namelijk sierlijsten die op een plafond bevestigd kunnen worden. Simpel gesteld is het een versiersel aan een gebouw, in dit specifieke geval dus het plafond. Als deze eenmaal bevestigd zijn, kunnen ze naar behoren gestuuct en eventueel ook nog beschilderd worden.

Bij grotere gebouwen hadden ornamenten vroeger ook een bouwkundige functie. Echter zijn deze sierlijsten tegenwoordig vooral bedoeld als extra decoratie. Ze voorzien een plafond van een unieke look en een hoop klasse. Ze zijn er in diverse vormen, waarbij elke soort ornament een plafond van een karakteristieke uitstraling kan voorzien. Van romantisch tot landelijk, het kan allemaal. Welke soorten ornamenten voor uw plafond zijn er zoal?

Plafondlijsten

De overgang tussen muur en plafond is vrij plotseling. Deze kunt u er een stuk aangenamer uit laten zien middels plafondlijsten. Alhoewel deze standaard op de scheidingslijn tussen wand en plafond geplaatst worden, is het ook mogelijk om plafonlijsten iets meer op het midden van het plafond te plaatsen. Daarnaast heeft u een hoop keuze op dit vlak, van simpele designs tot aan complexe decoraties. Bij de simpelere lijsten is het mogelijk dat u deze zelf plaatst.

Hoekornamenten

Plafondlijsten kunt u aanvullen met hoekornamenten. Zoals de naam al aangeeft, zijn die versieringen voor in de hoeken van een plafond. Het is ook mogelijk alleen de hoeken van een plafond van decoratie te voorzien, maar in de norm worden plafondlijsten en hoekornamenten altijd gecombineerd. Dit geeft ook het beste en mooiste resultaat. Qua look kan er gevarieerd worden, maar het is aan te raden om hoekornamenten in dezelfde stijl als de plafondlijst te kiezen. Anders ontstaat er een te groot verschil.

Rozetten

De voorgaande soorten ornamenten hadden vooral van doen met de hoeken en randen van een plafond. Rozetten worden daarentegen veelal in het midden van een plafond geplaatst. Ze hebben veelal een ronde of ovalen vorm. Hebben ze dit niet, dan spreekt men veelal van een gewoon plafondornament. Rozetten zijn altijd rond. U ziet ze bijvoorbeeld ook vaak als versiering rondom het klankgat van een akoestische gitaar.

Vaak worden rozetten getypeerd door hun opvallende decoraties. De designs zijn altijd om te smullen, alhoewel er ook varianten verkrijgbaar zijn die iets soberder en rustiger zijn. Alhoewel het mogelijk is om een ornament ‘los’  in een plafond te maken, zien we toch vaak dat in het midden van een rozet een lamp geplaatst wordt. Het geeft de lamp, en uw interieur in het algemeen, net dat beetje extra klassen en stijl.

Stucadoor aan het werk

Wat zijn de gemiddelde kosten van ornamenten?

Grove schatting van wat ornamenten nou ongeveer kosten

Ornamenten zijn versieringen voor uw plafond. Het zal u dan ook niet verbazen dat deze soort stucwerk tot de duurdere varianten behoort. Wel is het zo dat ornamenten zonder ander stucwerk geplaatst kunnen worden, mits uw plafond natuurlijk in orde is. Maar wat zijn nu precies de kosten die gepaard gaan met deze versieringen voor uw plafond.

Het antwoord kan alleen in de vorm van gemiddelde kosten gegeven worden. Immers verschilt het per situatie wat voor design u wenst te maken in uw plafond. Ook zal de prijs afhankelijk zijn van de grootte van het ornament. Voor een gemiddeld ornament moet u al snel rond de 50 euro per vierkante meter rekenen, waarbij zaken zoals materialen, loonkosten en Btw zijn meegerekend. Een kleiner ornament zal u dus zo’n 35 per vierkante meter euro kosten, een groter ornament al snel zo’n 70 euro per vierkante meter.

Is ander stucwerk nodig en wat zijn de kosten hiervan?

Er moet natuurlijk wel eerst gestuct worden voordat ornamenten kunnen worden toegevoegd

Of ander stucwerk vereist, is afhankelijk van de staat van uw plafond en of u zelf vindt dat nodig is. Als er te veel beschadigingen aanwezig zijn of wanneer het plafond niet glad genoeg is, kan een stucadoor het aan u aanraden. Natuurlijk gaat dit met extra kosten gepaard, maar weet dan wel dat uw plafond er voor de komende tijd weer tegenaan kan. In de tabel hieronder kunt u meer lezen over de gemiddelde kosten die gepaard gaan met diverse soorten stucwerk.

Soort stucwerk Gemiddelde prijs per vierkante meter
Spackspuitwerk plafond € 5 – € 11
Behangklaar plafond € 12 – € 18
Sausklaar plafond (klaar om te schilderen) € 13 – € 23
Sierpleister plafond € 15 – € 25
Schuurwerk plafond € 18 – € 26

Wel moet er aangemerkt worden dat sommige van de hierboven genoemde soorten stucwerk vaak niet in combinatie met ornamenten worden uitgevoerd. Neem bijvoorbeeld de goedkoopste variant stucwerk: spackspuitwerk. Het is onlogisch om op dit vlak te besparen om vervolgens wel te kiezen voor ornamenten. Bovendien gaan deze twee eigenlijk in de norm totaal niet samen, tenzij het om simpele plafondlijsten gaat.

Maar ook schuurwerk gaat in principe niet samen met complexe ornamenten zoals bijvoorbeeld rozetten. De bedoeling van schuurwerk is namelijk dat het u de wolkachtige textuur oplevert die over het hele plafond goed zichtbaar is. Ook hierbij is het natuurlijk mogelijk dat u het plafond voorziet van lijsten. Maar veelal is het de norm dat er gekozen wordt voor standaard stucwerk of sierpleisterwerk.

Ornamenten: met of zonder sjablonen?

Om ornamenten te plaatsen, kan een stucadoor veelal gebruik maken van sjablonen. Dit maakt het maken van de vormen eenvoudiger. Dit is de norm. Echter kan het zijn dat u voor een complexer design wilt gaan dan gebruikelijk is. In dat geval kan de stucadoor niet terug vallen op de sjablonen. Het zonder gebruik van sjablonen maken van ornamenten en/of decoraties wordt ook wel vrije stuc genoemd. Dit vereist een hoop vakmanschap.

Door wie laat ik ornamenten plaatsen?

Het plaatsen van ornamenten vereist vakmanschap. Het is één van de moeilijkste taken die een stucadoor moet uitvoeren, onder meer vanwege de complexe vormen die een design soms kan hebben. Daarom is het van belang om op zoek te gaan naar een stucadoor met veel ervaring. Ervaring is van groot belang bij het plaatsen van dit type stucwerk. Immers kan het zomaar zijn dat er geen sjablonen gebruikt kunnen worden. In dat geval is expertise, precisie en geduld vereist.

 

De laagste prijs voor ornamenten: hoe vind ik deze?

Wij zijn gegarandeerd de goedkoopste!

Een lage prijs heeft u relatief snel gevonden. Ten eerste maakt u een selectie van de stucadoorsbedrijven die u overweegt. Bij deze bedrijven is het mogelijk via hun site eenvoudig en snel een gratis offerte geheel vrijblijvend aan te vragen. Dit geeft u een overzicht van wat u kunt verwachten qua kosten, waarbij er rekening gehouden wordt met uw persoonlijke situatie. Denk aan het oppervlak dat voorzien moet worden van stucwerk en of het plafond eerst opnieuw glad gemaakt moet worden.

Offertes zijn de beste manier om de scherpste prijzen te ontdekken. Maar dit is niet de enige factor die u in het oog moet houden. Ornamenten zijn vakwerk, en verdienen dan ook een stucadoor die hier recht aan doet. Daarom raden wij u altijd aan om niet alleen maar te kijken naar de laagste prijs, maar om de prijs – kwaliteit verhouding in de gaten te houden. Het is natuurlijk aan uzelf om de ideale verhouding tussen de twee te vinden.

Desalniettemin zijn er vele bedrijven te vinden die een scherpe prijs aan kunnen bieden en tegelijkertijd altijd kwaliteit leveren. De offerte is een goede indicator hiervan. Als deze er mooi verzorgd uit ziet en rekening houdt met de situatie binnen uw woning, is dit al een goede indicatie dat het met de geleverde services ook wel snor zal zitten. Een offerte moet u dan ook zien als een eerste indruk. En als een bedrijf nog steeds niet door heeft hoe groot het belang van een eerste indruk is, dan is deze waarschijnlijk niet uw tijd waard.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere manieren om de kwaliteit van een bedrijf te checken. De eigen website bijvoorbeeld. Hoe ziet deze er uit, vertellen zij nuttige info en zijn er recensies van voorgaande klanten te vinden? Überhaupt is het aan te raden om online op zoek te gaan naar recensies, zodat u een beter beeld krijgt van een bedrijf. Hoe positiever de verhalen, hoe groter de kans is dat zij goed werk leveren. En dat is waar u naar op zoek bent.

Onze diensten

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@stucadoorgigant.nl