STUCADOOR GIGANT

Betaalbaar en betrouwbaar

Zelf plafond stucen

Kan ik zelf mijn plafond stucen?

Alle informatie op een rijtje

Op deze site kunt u van alles lezen over de vele mogelijkheden op het gebied van een plafond stucen, maar misschien vraagt u zichzelf wel af: kan ik zelf mijn plafond stucen? Het is een vraag die regelmatig aan ons gesteld wordt. En het simpele antwoord is: ja, in principe kunt u uw eigen plafond stucen. Wel raden wij sowieso het alleen maar aan als u een ervaren klusser bent, en ook is het handig als u al een keer een vergelijkbare klus zoals stucen (of stucen zelf) heeft uitgevoerd.

Zelf uw plafond stucen is niet een klus die geschikt is voor iedereen. Er kleven voor- en nadelen aan. Hieronder laten wij u zien hoe u het zelf stucen van uw plafond het beste aan kunt pakken. Er zijn verschillende soorten stucwerk, maar vaak moeten dezelfde stappen ondernomen worden en zit het verschil hem vooral in de afwerklaag. Wij zetten dit voor u op een rij.

Daarnaast gaan we in deze tekst verder in op zowel de voordelen van zelf uw plafond stucen als de nadelen. Tevens geven wij u een algeheel oordeel: is dit de moeite waard, of zijn we van mening dat u sowieso beter een professionele stucadoor in kunt schakelen. Tot slot zetten we de gemiddelde kosten van alle verschillende soorten stucwerk voor u op een rij.

Stucwerk
Stucadoor

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Een voordelige en professionele stucadoor nodig? Stucadoor Gigant helpt u verder!

Zelf mijn plafond stucen: hoe pak ik dit aan?

Benodigde gereedschap en kennis

Alhoewel vaak aangeraden wordt om het stucen van een plafond over te laten aan een professional, is het desalniettemin een mogelijkheid om zelf uw plafond te stucen. Hierbij heeft u de keuze uit verschillende soorten stucwerk. In principe zijn de stappen die u volgt voor de preparatie van deze verschillende soorten afwerklagen hetzelfde.

Gereedschappen

Ten eerste begint het stucen van uw plafond met het in huis halen van de juiste materialen. Zo heeft u een speciekuip en een mixer voor de boormachine nodig voor het mixen van de mortel. Daarnaast is een troffel aan te raden voor het uit de kuip scheppen van de mortel. Ook een opzetbord kan van pas komen.

Voor het aanbrengen en glad maken van de afwerklaag heeft u meerdere soorten gereedschap nodig. Voor het aanbrengen van de mortel op de wand gebruikt u een pleisterspaan. Een afreilat is nodig om de boel zo glad mogelijk te strijken, en een hoekschopje kunt u gebruiken voor het glad strijken van de hoeken. Voor het wegwerken van oneffenheden is een schuurbord inclusief sponszool geschikt. Een spacmes kan vervolgens gebruikt worden om het stucwerk strak te maken.

Preparatie van het plafond

Nu u de juiste gereedschappen in huis heeft, kan er begonnen worden met de voorbereiding op het stucen van uw plafond. Ten eerste is het aan te raden uw vloer te voorzien van afdekfolie of iets vergelijkbaars. Het kan gebeuren dat u per ongeluk morst. Vervolgens is het aan te raden om het plafond goed te reinigen en te ontdoen van stof en dergelijke. Als dit niet goed verwijderd wordt, kan dit een negatief effect hebben op het eindresultaat.

Vervolgens is het aan te raden om het plafond te voorzien van een voorstrijkmiddel. Hierdoor hecht de pleister beter, en dit zorgt er ook voor dat kleurverschillen voorkomen worden. Immers kan het zijn dat een ondergrond niet overal even hard aanzuigt. Door dit middel kunnen tevens elementen als water, rook of roet geen negatieve impact hebben op uw plafond.

Vervolgens begint u met het mixen van de mortel in de speciekuip. Per soort stucwerk kunnen de ‘ingrediënten’ verschillen. Let hierbij op dat u niet te veel mortel in één keer maakt, aangezien de mortel binnen een kwartier tot 25 minuten op het plafond dient te worden geplaatst. Na een half uur wordt mortel namelijk hard, ook in een speciekuip. Nadat alles goed gemixt is, kan het mengsel aangebracht worden op de ondergrond.

Het is aan te raden gestructureerd te werk te gaan. Zo kunt u bijvoorbeeld het plafond indelen in vlakken, waarna u per vlak aan de slag gaat om deze te voorzien van het pleisterwerk. Wanneer het hele plafond voorzien is van een laag, kan er begonnen worden met het afreien. Dit moet als de mortel nog zacht is, anders kan deze namelijk niet meer goed vlak gemaakt worden. Als het stucwerk bijna droog is, kan er gesponst worden om kleine oneffenheden weg te werken. Hierna kan alles goed drogen, waarna de laatste stap wacht: pleisterwerk. De aanpak verschilt per type stucwerk.

De voordelen van zelf een plafond stucen

Doe-het-zelvers klussen graag zelf, en behouden dan ook graag zelf de controle over een klus. Daarnaast kunt u uzelf een hoop kosten te besparen door alles zelf uit te voeren in plaats van het inhuren van een stucadoor. Hier gaan immers altijd kosten mee gepaard. Natuurlijk ontkomt u niet helemaal aan kosten. De kosten van de materialen (en eventueel ook gereedschappen) komen immers voor uw rekening. Maar u hoeft geen loonkosten per uur af te rekenen, en dat scheelt een hoop.

Alhoewel het stucen van een plafond van nature een lastige klus is, is het desalniettemin uitvoerbaar voor een doe-het-zelver met veel ervaring. Zo lang u de stappen nauwgezet volgt en precies te werk gaat, komt het in principe allemaal goed. Wel raden wij sowieso altijd aan om een stucadoor in te schakelen voor deze klus. Wij twijfelen niet aan uw vaardigheden, maar een klein foutje kan u al een hoop kosten opleveren.

Stucadoor aan het werk

De nadelen van zelf een plafond stucen

Waarom wij het niet aanraden om zelf een muur te stucen

Ten eerste kost het stucen van een plafond u een hoop moeite. Alhoewel het zeker uitvoerbaar is, is het desalniettemin een taak waar veel tijd in gaat steken. Als u een stucadoor inhuurt, kunt u lekker achterover leunen terwijl het werk voor u naar behoren wordt uitgevoerd.

Daarnaast zit u met de gebakken peren als er iets fout gaat tijdens het stucen van uw plafond. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar alsnog kunnen er een hoop dingen fout gaan tijdens het stucen. En het probleem is, één fout kan u gelijk een hoop extra kosten opleveren. Bovendien kan dit als gevolg hebben dat u alsnog een professionele stucadoor in moet schakelen. Dan kost u uiteindelijk nog meer dan normaal, terwijl u voor zelf uw plafond stucen koos om op kosten te besparen.

Waarom het beter is een ervaren en professionele stucadoor in te schakelen

Voordelen van het inhuren van Stucadoor Gigant

Hierboven werden al een flink aantal nadelen van een plafond zelf stucen voor u opgesomd. Hoe ervaren u ook bent als klusser, als er iets mis gaat zijn de rapen voor u zeer gaar. Waar u dacht kosten te besparen, kan één foutje er voor zorgen dat u meer kosten moet maken dan wanneer u een stucadoor had ingeschakeld. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en er kan altijd iets fout gaan. Hoeveel ervaring u als klusser ook heeft.

Bovendien wilt u het beste resultaat behalen. Een plafond moet lang mee, maar er is ook het uiterlijk waar u naar moet kijken. U wilt geen ongelijkheid of kleurverschillen op diverse plekken op uw plafond. Bovendien moet het plafond ook goed aansluiten op de rest van uw interieur, voor een beter geheel. Het zijn een hoop facetten om in de gaten te houden. En als er iets misgaat, is dat uw eigen verantwoordelijkheid.

Voor het beste resultaat kunt u daarom alsnog het beste kiezen voor een professionele stucadoor. Zij hebben jaren aan ervaring met diverse soorten stucwerk. Vooral de meer uitdagende soorten stucwerk zoals sierpleisters, decoraties, ornamenten en schuurwerk kunt u het beste aan hen overlaten. Hoe gemakkelijk een stappenplan ook klinkt, stucen is precies werk voor vakmensen. Daarom kunt u het ook het beste aan hen over laten.

De gemiddelde kosten

Wat kost het laten stucen van uw plafond of muur?

Kosten gaan er sowieso verbonden zitten aan het stucen van uw plafond, of u dit nu zelf gaat doen of laat doen door een stucadoor. Wanneer u zelf gaat stucen, zult u opdraaien voor de kosten van de materialen. Daarnaast zult u veel arbeid moeten verrichten. Voor de gemiddelde kosten voor het inhuren van een stucadoor voor het plaatsen van verschillende soorten stucwerk, kunt u de tabel hieronder bekijken voor een handig overzicht.

Soort stucwerk Gemiddelde prijs per vierkante meter
Spackspuitwerk plafond € 5 – € 11
Behangklaar plafond € 12 – € 18
Sausklaar plafond (klaar om te schilderen) € 13 – € 23
Sierpleister plafond € 15 – € 25
Schuurwerk plafond € 18 – € 26

Er zijn vele stucadoors waar u voor lage prijzen terecht kunt, maar een lage prijs zegt niet alles. Eigenlijk wilt u het beste van beide werelden krijgt: een scherpe prijs en een hoge kwaliteit. Daarom moet u op zoek naar de beste prijs – kwaliteit verhouding. Prijzen vergelijken bij stucadoors onderling is eenvoudig. U vraagt simpelweg offertes aan, waarna u de prijzen gaat vergelijken. Maar hoe ontdekt u kwaliteit?

Ten eerste kunt u natuurlijk op zoek gaan naar verhalen van voormalige klanten. Zijn er online recensies achtergelaten en zijn deze positief of negatief? Daarnaast zegt een blik op de offerte u ook al voldoende. Ziet deze er goed verzorgd uit? Is alles helder? Is duidelijk hoe de kosten zijn opgebouwd? Is rekening gehouden met uw situatie? Hoe secuur een offerte is, zegt natuurlijk ook wat over de nauwkeurigheid waarmee een stucadoor te werk gaat bij u.

Onze diensten

Neem contact op

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem
KVK: 74321286
BTW: NL859818275B01
Telefoonnummer: 06-40125121
E-mail: info@stucadoorgigant.nl